Kora banane i njen utjecaj
Recepti sa korom od banane
“Naprimjer, ako pravite smoothie od banane, koru isjeckajte na komadiće i jednostavno pomiješate s ostalim sastojcima. Tako ćete povećati hranjivi sadržaj recepata uz minimalnu promjenu ukusa i teksture kuhanja”, navela je. Dodala je kako je veoma važno koje je boje kora banane koju konzumirate.
“Jarko žute banane imaju više antioksidansa koji smanjuju rizik od raka, dok su zelene, nezrele banane bogate aminokiselinom triptofanom koja je povezana s dobrim snom. Također, bogate su otpornim škrobom koji je dobar za probavu”, naglasila je. Kora od banane je kućni lijek za svrbež kože. Kora od banane sadrži histamine, te hranjive tvari kao što su magnezij, vitamin C i vitamin E.
Za one koji ne žele kuhati ili jesti koru banane postoji još bezbroj načina kako je iskoristiti, ističe Sussie dodajući daje kora banane odlična zamjena za ocat te da će meso biti sočnije ukoliko ga pržite na kori banane.