Gljivice ili Kandidijaza je najčešća gljivična infekcija koja se kod žene javlja u rodnici ili pak ustima, a vrlo se lako prenosi na spolnog partnera, bez obzira ima li on simptome ili nema.
Uzrokuje je gljivica candida albicans koja se nalazi u našem tijelu – u probavnom traktu, ustima, vagini… Kao i većina drugih mikroogranizama, i ove gljivice traže “utočište” u našim crijevima, a pod kontrolom ih drže tzv. dobre bakterije. Problem nastane kada broj gljivica prijeđe broj gljivica u probavnom traktu, primjerice kada je imunitet oslabljen, pod utjecajem stresa, nakon uporabe antibiotika…
Od velike pomoći kod držanja broja gljivica pod kontrolom može biti i prehrana. S obzirom da se candida hrani šećerom, bilo bi najkorisnije izbjegavati slastice i šećer u bilo kakvom obliku. Oduzmete li joj jedan od primarnih izvora hrane, organizam će se uspješnije obraniti i izlječenje će biti brže.
Vaši bi se obroci trebali sastojati od 60 posto svježeg povrća, 20 posto proteina ( jaja, piletina, riba, soja i mahunarke), deset posto složenih ugljikohidrata (zob, pšenica cjelovitog zrna, grah i riža) te deset posto svježeg voća (papaja ili ananas). Doduše, izbjegavajte neke voćke zbog velike količine šećera koje sadrže (fruktoza). Također, za međuobrok odaberite probiotičke jogurte koji će se pobrinuti za “naseljavanje” dobrih bakterija u vašim crijevima.
Prehrana protiv kandide uključuje i izbjegavanje svih namirnica koje sadrže pivski kvasac. To znači da biste se trebali odreći omiljene kombinacije: pice i piva, ali i kruha i peciva te alkoholnih pića općenito jer te namirnice olakšavaju razmnožavanje gljivice i povećavaju rizik od recidiva. Isto vrijedi i za laktozu, pa treba izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, ali i neke vrste sireva koje sadrže kvasac i plemenitu plijesan.
Savjeti u prehrani
- Izbjegavajte kiselu hranu s niskim pH faktorom jer se takvim uvjetima gljivice hrane
- Preskočite kafu zbog kofeina
- U prehranu dodajte probiotike i jogurte
- Izbjegavajte bijeli kruh, kukuruz, zašećereni cornflakes i slastice.
- Povećajte unos svježeg povrća: brokule, zelja, celera, krastavaca, zelene salate, luka, rotkvica, paradajza i sl. Također birajte češnjak, crni
- Papar, cimet, klinčiće, curry, đumbir, muškatni orah i kurkumu.
- Izbjegavajte ciklu(cveklu), krompir i batate te kvasac (pivo, gljive, kikiriki i pistacije).
Discussion about this post