Nutritivne karakteristike meda
Nažalost, zastupljenost meda u prehrani čovjeka je premala. Naime, med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice. No, za razliku od ostalih namirnica bogatih na šećeru, med sadrži jednostavne ugljikohidrate – glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije (manji je i utrošak inzulina), a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).
Za razliku od meda, šećer se u organizmu prethodno razgrađuje do glukoze i fruktoze nakon čega se molekule glukoze i fruktoze iskorištavaju kao pogonsko gorivo, a svaki se višak konvertira u masno tkivo. Osim toga konzumni šećer ne sadrži ništa drugo nego tzv. “prazne kalorije”, dok med obiluje i drugim nutritivnim i ljekovitim tvarima.
Osim glukoze i fruktoze od ugljikohidrata u medu nalazimo i saharozu (oko 5%), oligosaharide (koji nastaju tijekom čuvanja meda), dekstrine (svjetlije vrste sadrže manje količine, od 0,5-1%) i sl. Od ukupnog sastava med u prosjeku sadrži oko 1,6% proteina i to albumina i globulina, što potječe od cvjetnog praha ili iz žlijezda slinovnica pčela. Proteini u medu su lagani i pahuljasti, ali utječu na promjenu boje meda tijekom skladištenja i na proces kristalizacije (ubrzavaju ga). Med od medeljke sadrži više proteina. Osim proteina u medu se nalaze i pojedine aminokiseline, ali i razni enzimi o kojima podosta ovise promjene koje se u njemu dešavaju.
Antioksidativna i ljekovita svojstva meda
S obzirom na nutritivne i energetske tvari koje se upliću u normalan metabolički sustav, velika cijenjenost meda kao namirnice proizlazi možda i iz toga što med sadrži mnogobrojne tvari sa ljekovitim svojstvima. Takve tvari obično nazivamo fitokemikalijama. Med se zbog svog sastava olako može ubrajati u namirnice s fitokemijskim profilom, a posebice iz razloga što sadrži flavonoide i fenole koji djeluju poput antioksidansa. Zbog takvih, ali i drugih molekula sličnih svojstava medu se pripisuju razna ljekovita djelovanja. Kao primjer navodimo samo neka, uglavnom dokazana ljekovita svojstava meda:
- poboljšava rad metaboličkog sustava
- potiče umnu i fizičku aktivnost
- tamne vrste meda pomažu kod slabokrvnosti
- poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav
- djeluje antiseptično, pa je kao takav dobar i za vanjsku uporabu (npr. zacjeljivanje rana, opekotina, liječenje akni i sl.)
- poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i sl.)
- zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma
- djeluje poput sedativa
Sportaši i med
Med je dobro poznat atletičarima, plivačima, planinarima i ostalim sportašima kao izvrsna energetska nadopuna. Takav renome meda može se zahvaliti njegovom jedinstvenom, balansiranom sastavu, čije komponente integriraju između akcija skladištenja i stvaranja energije. Glukoza se iz meda direktno i olako apsorbira u organizam čime ubrzano opskrbljuje organizam energijom. Fruktozin metabolički put je nasuprot glukozinom nešto sporiji što uzrokuje prolongiranje vremena za opskrbljivanjem energijom. Tako kao konačni efekt dobivamo bržu nadopunu energetskih potreba, koja osim toga i kroz duži period omogućuje stalnu nadoknadu bez dodatnog opterećenja probavnog sistema.
Med u kućnoj upotrebi
Osim za ljudsku prehranu med se može koristiti i u druge, ciljane svrhe. Neke od pripravaka koristili su i naši preci, a neki su novijeg datuma. S obzirom da je broj pripravaka i preporuka na bazi meda vrlo opširan i velik, za ovu smo se priliku odlučili samo za one najpoznatije ili možda bolje rečeno za one koji se najčešće upotrebljavaju.